Genital herpes

Genital herpes er en betennelse som forårsakes av et herpes simplex-virus. Dersom infeksjonen ikke gir symptomer, kan smitten likevel overføres til andre ved sex. Er du i et fast forhold, betyr ikke genital herpes nødvendigvis at du eller partneren din har vært utro. En av dere kan ha vært smittet av et herpesvirus i lang tid uten å vite om det. Ved herpesutbrudd rundt fødselen, kan barnet smittes ved vaginal forløsning. Risikoen for at dette skjer er svært liten, men eventuell smitte er svært alvorlig for barnet.

Smittemåter

Herpes smitter ved seksuell omgang med en person som har herpessår i slimhinnene. Herpesviruset kan være til stede i slimhinnene uten at den som er smittet har symptomer, og viruset kan overføres til seksualpartner. Viruset kan også smitte fra leppene ved munnsex.

Symptomer

Mange med genital herpes har ingen symptomer. Opptil åtte av ti personer med genital herpes vet ikke at de har blitt smittet av virus. Andre får utbrudd av smertefulle kviser, sår eller blemmer i genitalområdet. Symptomene kan variere fra person til person.

Forebygging og behandling

Antivirale medikamenter er den viktigste behandlingen ved genital herpes med alvorlige symptomer. Medisinene fjerner ikke herpesviruset fra kroppen, men de kan bidra til å holde viruset under kontroll. Genital herpes er et virus du ikke kan bli kvitt, men i lange perioder er du symptomfri.

Les mer om genital herpes

Norsk Helseinformatikk

Ung.no

Sex og Samfunn

Apotek 1

Helse Bergen