HPV (Humant papillomavirus), kondylomer/kjønnsvorter
Det finnes over 100 forskjellige typer HPV virus. HPV-infeksjon er den vanligste seksuelt overførbare infeksjonen i verden, og ca 70 % blir smittet av HPV i løpet av livet. Noen av de typene er ufarlige og merkes ikke. Noen HPV-typer kan gi kjønnsvorter eller celleforandringer som i noen tilfeller kan være forstadiet til kreft hos både kvinner og menn.
Smittemåte
Kondylomer/kjønnsvorter smitter veldig lett ved seksuell kontakt. Det er spesielt vanlig å få utbrudd i de første årene etter at man har debutert seksuelt, og det er like vanlig hos menn som hos kvinner. De fleste vet ikke at de har eller har hatt denne virusinfeksjonen, fordi man oftest er smittet uten å ha synlige vorter. Man trenger ikke å ha samleie for å få smitten, men overføringen skjer ved direkte intim kontakt.
Symptomer
Viruset kan medføre endringer i hud og slimhinner, hvor de vanligste endringene er kjønnsvorter og celleforandringer (forstadier til kreft) på livmorhalsen
Forebygging og behandling
Bruk av kondom kan beskytte mot smitte. Det er også mulig å ta en vaksine som beskytter mot HPV-typene 16 og 18, som medfører 70% av tilfellene av livmorhalskreft, samt HPV-type 6 og 11 som forårsaker 90% av kjønnsvortene.
I Norge får jenter og gutter tilbud om å få HPV vaksinen gratis når de er 12 år som en del av det nasjonale barnevaksinasjons programmet. I likhet med kvinner så kan menn også utvikle noen former for kreft som følge av HPV viruset, blant annet peniskreft, analkreft og kreft i svelg. Når guttene er vaksinert vil de heller ikke kunne smitte jenter med HPV. For mer info om vaksinen se her